V obciach si zvolili nových starostov

30.06.2013 Bratislava

Kunová Teplica 29. júna (TASR) – Starostkou obce Kunová Teplica v okrese Rožňava sa po dnešných doplňujúcich voľbách stala doterajšia zástupkyňa starostu 38-ročná Eva Gyenesová, kandidujúca za stranu Most – Híd.

Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie Szilvie Toholovej sa volieb zúčastnilo 302 z 556 zapísaných voličov, ktorí si mohli vybrať zo štyroch kandidátov.

„Nová starostka získala 152 hlasov, čiže viac ako polovicu zo všetkých, ktorí sa volieb zúčastnili, pričom dva hlasy boli neplatné,“ dodala Toholová. Voľby sa v obci konali kvôli tomu, že bývalý starosta Michal Bársony sa vzdal funkcie v januári tohto roka zo zdravotných dôvodov.

x x x
V Žilinskom kraji si dnes v doplňujúcich voľbách zvolili starostov v obciach Galovany (okres Liptovský Mikuláš) a Čremošné (okres Turčianske Teplice).

V Čremošnom so 75 oprávnenými voličmi sa starostkou stala jediná kandidátka, 33-ročná Zuzana Chorváthová (Smer-SD), ktorá získala 36 platných hlasov. Predošlý starosta obce minulý rok v decembri zomrel.

Starostom Galovian sa stal 47-ročný Miroslav Kubáň (nezávislý), ktorý získal 94 hlasov. K volebným urnám prišlo 63 percent z 233 oprávnených voličov. O post starostu sa uchádzali aj Miroslav Hodoš (nezávislý), ktorý získal 26 hlasov a Anna Moravčíková (nezávislá), ktorej dalo hlas 10 voličov. Predchádzajúci starosta odišiel vo februári do predčasného dôchodku.

x x x

Podľa informácií predsedu Obvodnej volebnej komisie v Prešove Jozefa Smetanu sa novým starostom v obci Žehňa stal Slavomír Lipták kandidujúci za Smer-SD a v obci Geraltov Danka Dobranská, ktorá kandidovala tiež za stranu Smer-SD.

„V Žehni bolo zapísaných 619 voličov, volieb sa zúčastnilo 444 z nich, pričom počet platných odovzdaných hlasov bol 435. Víťaz volieb získal 311 hlasov,“ povedal Smetana pre TASR.

Dodal, že v Geraltove sa volieb zúčastnilo 68 voličov zo 122 zapísaných, pričom počet platných hlasov bol 63. Všetky získala jediná kandidátka na starostu Danka Dobranská.

V Prešovskom kraji sa voľby starostu mali konať aj v obci Harakovce, okres Levoča. Tam sa však už po tretí krát za sebou voľby nakoniec neuskutočnili, pretože o post starostu opäť nikto neprejavil záujem.

x x x

V troch obciach Trnavského kraja sa dnes konali doplňujúce voľby do orgánov obecných samospráv.

V obci Naháč v okrese Trnava zasadne na uvoľnené miesto starostu jediný kandidát Vladimír Kašša. Ako informoval predseda volebnej komisie Pavol Kúdela, k volebným urnám prišlo 83 voličov, ktorí odovzdali 71 platných hlasov. Bývalá starostka obce Emerencia Nádaská odstúpila z funkcie kvôli zdravotným problémom ešte v decembri 2012.

V obci Pastuchov v okrese Hlohovec sa stal novým poslancom obecného zastupiteľstva 48-ročný Pavel Sojka za hnutie Nová väčšina. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka volebnej komisie Alena Blšťaková. Zo 148 odovzdaných platných hlasov sa ich Sojkovi podarilo získať 66.

Nového poslanca obecného zastupiteľstva si volili aj obyvatelia obce Dubovany v okrese Piešťany. Podľa slov predsedníčky volebnej komisie Kataríny Strečanskej sa novým poslancom stal nezávislý kandidát Drahomír Letko, ktorý získal 34 hlasov zo 112 odovzdaných platných hlasov.

x x x

Novým starostom obce Lehota v okrese Nitra sa po dnešných doplňujúcich voľbách stal kandidát strany Smer-SD Milan Chmelár. Pre TASR to uviedla zapisovateľka volebnej komisie Elena Hargašová. Ako doplnila, Chmelár získal 321 platných hlasov.

O post starostu Lehoty sa uchádzali aj traja nezávislí kandidáti. Jozefovi Burdovi sa podarilo získať 289 hlasov, Kvetoslave Mikulovej 159 hlasov a Darine Lahučkej 100 hlasov. Nominant strany Nová väčšina Jozef Mesároš získal v dnešných voľbách 45 hlasov.

Bývalý starosta Lehoty Pavol Zaujec sa svojej funkcie vzdal bez uvedenia dôvodu.

x x x

Starostom obce Ruská v okrese Michalovce sa stal doterajší zastupujúci starosta Imrich Lakatos, ktorý kandidoval ako nezávislý.

Podľa člena okrskovej volebnej komisie Alberta Károlyiho sa volieb zúčastnilo 393 zo 481 zapísaných voličov a ich priebeh bol pokojný, bez problémov. Nový starosta získal 126 hlasov.

V obci monitorovali voľby aj občianski aktivisti. Vladimír Špánik zo Združenia občanov miest a obcí Slovenska pre TASR potvrdil, že na východe republiky boli dnes prítomní aj zástupcovia Aliancie Fair-play a Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika.

Medzi kandidátmi na uvoľnenú starostovskú stoličku nechýbala ani Erika Lakatošová s podporou SMK. Spomínaná kandidátka vyjadrila s politikou bývalého starostu v minulosti ako zamestnankyňa obce verejný nesúhlas, za čo získala ocenenie Biela vrana 2011. Udeľuje ju spoločne organizácia VIA IURIS a Aliacia Fair-play. Umiestnila sa tesne na druhom mieste s počtom hlasov 120. Bývalý starosta László Lakatos, ktorého občania v referende odvolali v novembri minulého roka, získal 99 hlasov.

Uznesenie o vyhlásení referenda o odvolaní starostu v Ruskej schválili obecní poslanci vlani na základe toho, že neboli spokojní s prácou vtedajšieho starostu. Údajne zle hospodáril s obecnými peniazmi a ignoroval uznesenia zastupiteľstva.

Odvolaný starosta neskôr vyhlásenie referenda spochybnil z pohľadu zákonnosti, no po prešetrení príslušnými orgánmi sa nové voľby na pôde obecného úradu v Ruskej napokon uskutočnili.

x x x

Doterajší zastupujúci primátor, 40-ročný Peter Antal, ktorý kandidoval ako nezávislý, bude novým primátorom Žiaru nad Hronom. Rozhodli o tom voliči v dnešných doplňujúcich voľbách. Antal získal 1873 hlasov a porazil tak svojho jediného protikandidáta, Romana Zaťka. TASR to povedala predsedníčka mestskej volebnej komisie Magdaléna Jánošková.

Na listinách voličov bolo v Žiari nad Hronom zapísaných 15.806 občanov mesta, odovzdaných platných hlasov bolo 2460. Predchádzajúci primátor Igor Černaj sa vzdal svojho kresla v novembri 2012.

V obci Ratková v okrese Revúca je novou hlavou obce nezávislý kandidát Ján Bobrovský, v súčasnosti poverený zastupovaním starostu. Z 274 odovzdaných platných hlasov získal 145. Druhý v poradí, nezávislý kandidát Adam Sendrei dostal od voličov 45 hlasov. Na funkciu kandidovalo celkom päť uchádzačov.

V Ratkovej mali v tomto volebnom období už druhé doplňujúce voľby starostu. Predchádzajúci starosta Roman Chicho, ktorý bol zvolený v doplňujúcich voľbách vlani v marci, odstúpil ešte v ten istý rok v októbri.

V Dubne v okrese Rimavská Sobota sa o post starostky uchádzala jediná nezávislá kandidátka Erika Katiová. Zo 120 zapísaných voličov ju volilo 75. To boli zároveň aj všetky platné hlasy.

Predchádzajúci starosta Dubna Eugen Borbás odstúpil s funkcie vlani v auguste. Pôvodne mali voliť jeho nástupcu už v marci, jediný zaregistrovaný kandidát však neskôr kandidatúru stiahol.

V Príbeliciach v okrese Veľký Krtíš bude tiež starostovať doterajší zastupujúci starosta Tibor Čierny. Kandidát Smeru-SD získal od voličov 234 hlasov, čím porazil svojho jediného protikandidáta Róberta Bosmana (nezávislý). V obci na juhu Banskobystrického kraja bolo vo voličských zoznamoch zapísaných 468 voličov, platných hlasov bolo 313.

Bez starostu boli v Príbelciach od konca minulého roku, kedy predchádzajúci starosta Pavel Kollár odstúpil.

Na dnešný deň vyhlásil predseda Národnej rady SR doplňujúce voľby starostu aj pre obec Lackov v okrese Krupina. Predchádzajúca starostka Oľga Mozoľová tam zo svoju stoličku opustila ešte vlani v júni. Opakovane, už druhý raz, sa tam ale nikto za kandidáta neprihlásil.

V obciach Banskobystrického kraja Poniky, Bzovská Lehôtka a Lukavica dnes volili na uvoľnené miesta aj poslancov.
 

Vyberte región